A daganat különleges jelei, amiket nehéz felismerni!

Ha a következő tüneteket megemlítjük, mint túlzott verejtékezés, heves szívdobogás, szédülés, fejfájás akkor valószínűleg mindenkinek beugrik egy izgalmakkal teli életesemény, esetleg valamilyen szív-érrendszeri vagy pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségre, szorongásra gondol.   Azonban ha ezek a tünetek együttállnak, és gyakrabban előfordulnak, látszólag lényegesebb kiváltó ok nélkül, akkor egy igazán ritka, de annál súlyosabb egészségügyi állapotra hívhatják fel […] The post A daganat különleges jelei, amiket nehéz felismerni! appeared first on Tudasfaja.com.

A daganat különleges jelei, amiket nehéz felismerni!

Ha a következő tüneteket megemlítjük, mint túlzott verejtékezés, heves szívdobogás, szédülés, fejfájás akkor valószínűleg mindenkinek beugrik egy izgalmakkal teli életesemény, esetleg valamilyen szív-érrendszeri vagy pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségre, szorongásra gondol.

 

Azonban ha ezek a tünetek együttállnak, és gyakrabban előfordulnak, látszólag lényegesebb kiváltó ok nélkül, akkor egy igazán ritka, de annál súlyosabb egészségügyi állapotra hívhatják fel a figyelmünket.

A mellékvese szerepe

A mellékvese a vesék felső részén helyezkedik el, kéreg és velőállományból áll. A mellékvesevelő egy fontos hormontermelő mirigy, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer és a hormonrendszer közötti megfelelő kapcsolat kialakításában.Az általa termelt hormonok az adrenalin, noradrenalin és a dopamin is, amelyek segítségünkre vannak a különböző szervezetünket érintő stresszhelyzetekhez való alkalmazkodás során, hatással vannak a keringésre, a légzésre, a hőháztartásra, a simaizmok működésére és az anyagcserére is.

Milyen ritka betegségre utalhatnak ezek a tünetek?

Nehezen felismerhető és egyáltalán nem gyakori állapotról van szó, amelyet mellékvesevelő daganatként ismerünk.

Ilyenkor a velőállomány sejtjeinek száma növekszik és a hormontermelés ennek következtében fokozódik.

Éppen azért is nehéz ezt a daganat típust felismerni, mert a tünetek nagyon is hasonlatosak a stresszhelyzetben tanúsított reakciókhoz vagy éppen a szorongásban fellépő pánikrohamhoz.


Az orvosok pajzsmirigyproblémára, szívbetegségre is gyanakodhatnak tévesen. Egyéb jel lehet még a remegés, kipirosodás, láz és a glukóztolerancia csökkenése is.

A diagnózishoz laborvizsgálat szükséges

A mellékvesevelő daganat fennállásának kiderítésére a legérzékenyebb módszer a laborvizsgálat, amelynek során vérplazmából vagy 24 órás vizeletből határozzák meg a metanephrin és normetanephrin szintjét.Támpontot nyújthat még a vérplazma adrenalin, noradrenalin és dopamin koncentrációja is.

Képalkotó vizsgálatra is szükség van, és ha ennek során bizonyságot nyer a daganat fennállása, két lehetőség létezik.

Operáció során eltávolítják a daganatot, amely után esély van a teljes gyógyulásra, ha az még nem képzett áttéteket.

A nem operálható betegeknél  jöhet csak szóba az egyedüli gyógyszeres kezelés.

tudasfaja.com

The post A daganat különleges jelei, amiket nehéz felismerni! appeared first on Tudasfaja.com.