A McDonald's globális birodalma is kettészakadt a gázai–izraeli háborúban

Az izraeli McDonald's ingyenes étkezést biztosított a katonáknak, mire a Közel-Kelet más részein működő üzemeltetők gyorsan elhatárolódtak. Libanonban egy helyi étterem felajánlotta, foglalkoztatja azokat a „Meki-disszidenseket”, akik nem érzik biztonságban magukat a munkahelyükön.

A McDonald's globális birodalma is kettészakadt a gázai–izraeli háborúban

A McDonald's-franchise-ok egymásnak feszültek a gázai–izraeli harcokban – írja a Washington Post. A konfliktus azután bontakozott ki, hogy a Hamász október 7-ei átfogó terrorakcióit követően az Alonyal Limited által működtetett izraeli McDonald's bejelentette, ingyenes étkezést biztosít a katonáknak és a kórházaknak. Nem sokkal később a Közel-Kelet más részein működő franchise-üzemeltetők gyorsan elhatárolódtak, kijelentve, semmi közük a katonák kiszolgálásáról szóló döntéshez, néhányan pedig a palesztinokkal való szolidaritásuk jeléül adományokat kezdtek küldeni a Gázai övezetbe.

Néhány nappal később a gázai kórházat ért, rengeteg halálos áldozatot követelő csapás után a lánc több fiókját megrongálták Törökországban, Libanonban és Egyiptomban.

Fegyveresek által őrzött Happy Meal

A McDonald's a világ egyik legismertebb gyorsétterem-hálózata, 2021 végén már több mint 40 000 üzlettel működött. A márka a mai napig szorosan kapcsolódik az Egyesült Államokhoz – annak ellenére, hogy az éttermek túlnyomó többsége franchise-rendszerben helyi tulajdonban van –, ráadásul sokáig a globalizáció és az amerikai soft power példájaként emlegették. Az évek során a könnyen felismerhető piros-sárga üzletek többször célkeresztbe kerültek – az Egyesült Államok szimbólumaiként –, különösen a Közel-Keleten.