Akkor hogy lett a 160 forintos tejből aztán 6 ezer forintos trappista sajt?

A Röszke mellett élő Ördögh házaspár családi gazdaságának példáján néztük meg, milyen gondokkal küszködnek azok, akik a tejet termelik az üzletek polcaira. A tej felvásárlási ára eddig se fedezte a költségeket, és most még csökkent is. A házaspár előre menekül: több saját terméket adnak el maguk, fejlesztettek, és még többet dolgoznak: néha hajnali négytől akár éjfélig is.

Akkor hogy lett a 160 forintos tejből aztán 6 ezer forintos trappista sajt?
Nagyon drága lett a takarmány és az energia, a tej felvásárlási ára évek óta nem fedezte a költségeket, és most még csökkent is, egyre több az adminisztráció, az embereknek pedig egyre kevesebb pénzük van – a Röszke közelében hetven szarvasmarhát tartó Ördögh házaspár példáján néztük meg, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a családi gazdaságoknak, mi alakítja a tej és a tejtermékek árát. Ördöghéknek három dolog segített abban, hogy túléljék a válságot: a saját termékek eladásának növelése, a kényszerű pénzügyi befektetések, és a még több munka – akár hajnali négytől éjfélig és a hétvégén is.