Az EU ötven milliárd eurós támogatásából egészítik ki az ukrán költségvetést

Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken a Telegramon. The post Az EU ötven milliárd eurós támogatásából egészítik ki az ukrán költségvetést first appeared on 24.hu.

Az EU ötven milliárd eurós támogatásából egészítik ki az ukrán költségvetést

Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken a Telegramon. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy előző nap megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról, amely alapján a következő négy év során Ukrajna 50 milliárd eurót kap.

Smihal részletezte, hogy az uniós forrásokból 39 milliárd eurót fordítanak Ukrajna állami költségvetésének támogatására, 8 milliárd eurót pedig speciális befektetési eszközként készül a kormányzat felhasználni. „Az Ukraine Facility elnevezésű program nemcsak pénzről szól, hanem országunk átalakításáról is. Ez az európai szabályok és előírások végrehajtásának terve, amelyek közelebb viszik Ukrajnát az EU-tagsághoz” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy emellett az európai vezetők megerősítették azon szándékukat, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának. „Emellett már márciusban egy külön eszköz létrehozásával számolunk Ukrajna részére az Európai Békealap keretein belül. Húsz milliárd eurós katonai támogatásról beszélünk a következő négy évre” – tette hozzá a kormányfő.

(MTI)

The post Az EU ötven milliárd eurós támogatásából egészítik ki az ukrán költségvetést first appeared on 24.hu.