Beni Ganz előrehozott választásokat sürget szeptemberre Izraelben

Beni Ganz, aki a centrista Nemzeti Tábor nevű pártjával csatlakozott az izraeli kormányhoz az október 7-i mészárlás, s az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború kitörése után, szerdán parlamenti választások kiírását kérte szeptemberre arra hivatkozva, hogy "meg kell tartani az egységet" Izraelben és "meg kell újítani a kormányba vetett bizalmat". The post Beni Ganz előrehozott választásokat sürget szeptemberre Izraelben first appeared on 24.hu.

Beni Ganz előrehozott választásokat sürget szeptemberre Izraelben

Beni Ganz, aki a centrista Nemzeti Tábor nevű pártjával csatlakozott az izraeli kormányhoz az október 7-i mészárlás, s az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború kitörése után, szerdán parlamenti választások kiírását kérte szeptemberre arra hivatkozva, hogy “meg kell tartani az egységet” Izraelben és “meg kell újítani a kormányba vetett bizalmat”.

Ganz első alkalommal tett közzé ilyen felhívást azóta, hogy a háborús vészhelyzetre hivatkozva csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányához.

Meg kell egyeznünk a szeptemberi választási időpontról, amely mintegy egy évvel követi a háború kitörését. … Egy ilyen időpont kitűzése megengedi számunkra a katonai erőfeszítések folytatását, és közben jelzi Izrael polgárai felé, hogy hamarosan megújíthatják a belénk helyezett bizalmukat

– mondta Ganz televízióknak adott nyilatkozatában.

Ganz közölte, hogy az elmúlt hetekben tárgyalt erről Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és ezt folytatni kívánja a továbbiakban is. Netanjahu többször is tiltakozott a választások esetleges előrehozása ellen, mert szerinte ez megakadályozná Izraelt a Hamász legyőzésében, megbénítaná a tárgyalásokat a túszokról, és növelné a társadalom megosztottságát.

Ganz szerint az előrehozott választások erősítenék Izrael nemzetközi legitimitását, mert a választások után a szélsőjobboldali pártok várhatóan kiszorulnának a következő kormányból.

Izraelben az utóbbi napokban jelentős és heves tömegtüntetések zajlottak, amelyeken az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását biztosító tűzszüneti egyezményt, valamint előrehozott választásokat követeltek a tiltakozók, köztük számos túsz családtagjai, akik szerint az egyezmény fő akadálya a jelenlegi kormány és annak vezetője. A kormány mandátuma elvileg 2026 őszén járna le. (MTI)

The post Beni Ganz előrehozott választásokat sürget szeptemberre Izraelben first appeared on 24.hu.