Élőben jelentkezett Szijjártó Péter – Évtizedek után ismét megtörténik Magyarországon!!!

A nap folyamán aláírták a szerződést az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, így immár véglegessé válik, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Austinban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető megérkezett Texasba, hogy aláírják a szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) […] The post Élőben jelentkezett Szijjártó Péter – Évtizedek után ismét megtörténik Magyarországon!!! appeared first on Tudasfaja.com.

Élőben jelentkezett Szijjártó Péter – Évtizedek után ismét megtörténik Magyarországon!!!

A nap folyamán aláírták a szerződést az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, így immár véglegessé válik, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Austinban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető megérkezett Texasba, hogy aláírják a szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő Axiom Space nevű vállalattal, és ennek nyomán immáron biztossá válik, hogy évtizedek után a második magyar űrhajós is megkezdheti a misszióját 2024 végén vagy 2025 elején – közölte az MTI.A kormány nemrég arról határozott, hogy a magyar űripari stratégia keretében kutatót küld fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát tesztelje és tudományos kísérleteket hajtson végre.Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az ezen idő alatt elvégzendő feladatok listájának összeállításában hazai űripari szereplők és egyetemek is részt vesznek majd.

Ezek a tesztek nagymértékben segítik a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről

– mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.Kitért arra is, hogy ezen expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre.

A világ egyik vezető űrkutatási társaságának számító Axiom Space-szel kötendő szerződésben indítási ablakot határoztak meg 2024 októberétől 2025 elejéig, amelyen belül a magyar űrhajós harminc napot tölthet az ISS-en.

„Hogy pontosan mikor kerül sor ezen indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan alakul, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt vesznek” – hangsúlyozta Szijjártó.A miniszter végezetül aláhúzta, hogy jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát, utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, ki lehet a második magyar űrhajós.

The post Élőben jelentkezett Szijjártó Péter – Évtizedek után ismét megtörténik Magyarországon!!! appeared first on Tudasfaja.com.