Fióktelepet nyit Magyarországon a világ második legnagyobb hitelintézete

Orosz bank helyett jön egy kínai. The post Fióktelepet nyit Magyarországon a világ második legnagyobb hitelintézete first appeared on 24.hu.

Fióktelepet nyit Magyarországon a világ második legnagyobb hitelintézete

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete – jelentették be szerdán az ünnepélyes megnyitón a Pesti Vigadóban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, amelynek létrehozása reményei szerint újabb fejlesztéseknek fog teret nyitni. Hangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a „béke és a kölcsönös tisztelet határozzruction bank, kínai éa meg”. Tien Kuo-li, a CCB elnöke eközben kiemelte, hogy a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez. Ismertette, hogy 2010-hez képest már másfélszer több, mintegy 18 ezer kínai állampolgár él békében Magyarországon, ami a bizalom megerősítésének jele.

Kína a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja, az ország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, Európán kívül pedig a legnagyobb. Tavaly a 10. helyen volt Kína a legnagyobb külföldi befektetők között. Már 144 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az országban, amit kínai vállalatok valósítottak meg magyar állami támogatással – hangsúlyozta Nagy Márton, aki egyúttal rámutatott, hogy a világ négy legnagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetéből három már jelen van Magyarországon.

A háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben forrásokra, tőkére van szükség, hitelezés nélkül nincs gazdasági növekedés, ebben számítanak a China Construction Bankra is

– tette hozzá.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a magyar és a kínai pénzügyi rendszer egyre szorosabb összekapcsolódásának eredménye az újabb kínai fióktelep megnyitása. A Bank of China már 2014-ben letelepedett Magyarországon. A jegybank aktív szerepet vállal a két ország pénzügyi kapcsolatainak erősítésében, a CCB magyarországi képviseletével még szorosabb lesz az eddigi eredményes együttműködés – mondta.

The post Fióktelepet nyit Magyarországon a világ második legnagyobb hitelintézete first appeared on 24.hu.