Fontos változás: erről minden autósnak tudnia kell

Jelenleg öttől ötvenezer forintig büntethet minket a rendőr, ha a vezetésre jogosító okmányunkat vagy a forgalmi engedélyünket otthon felejtjük, és bár a rendőr most is elengedhet egy figyelmeztetéssel, januártól már egyáltalán nem lehet semmi baj, ha egy másik nadrágban vagy az asztalon marad a jogsi.   Tulajdonképpen évek óta kissé feleslegesnek tűnik magunknál hordani ezen […] The post Fontos változás: erről minden autósnak tudnia kell appeared first on Tudasfaja.com.

Fontos változás: erről minden autósnak tudnia kell

Jelenleg öttől ötvenezer forintig büntethet minket a rendőr, ha a vezetésre jogosító okmányunkat vagy a forgalmi engedélyünket otthon felejtjük, és bár a rendőr most is elengedhet egy figyelmeztetéssel, januártól már egyáltalán nem lehet semmi baj, ha egy másik nadrágban vagy az asztalon marad a jogsi.

 

Tulajdonképpen évek óta kissé feleslegesnek tűnik magunknál hordani ezen okmányokat, hiszen a rendőrség azok jelenléte nélkül is perceken belül ki tudja deríteni, hogy jogosan vezetünk-e, vagy hogy az autónak van-e érvényes műszaki vizsgája, kötelező biztosítása, stb.

Az új szabályok szerint 2023. január 1-jétől a magyarországi közlekedéskor nem kell majd magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt.

Fontos részlet azonban, hogy a változtatás kizárólag azokra a vezetőkre vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, illetve a járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. Magyarán, ha egy magyar sofőr egy külföldi rendszámú autót vezet, a jogosítványát nem, de az autó forgalmi engedélyét fel kell mutatnia a rendőrnek. Ugyanígy a külföldi jogosítványok esetében is. Ha pedig külföldre utazunk, továbbra is fel kell mutatnunk a saját és járművünk okmányait.2023 januárjától a rendőrök elsősorban elektronikusan ellenőrzik majd, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve, hogy a sofőrnek érvényes-e a vezetői engedélye. Azokban az esetekben, amikor a rendőr a helyszínen elvenné ezen okmányok bármelyikét, 2023-tól ezeket elektronikusan vonják be.

The post Fontos változás: erről minden autósnak tudnia kell appeared first on Tudasfaja.com.