Gulyás Gergely az EU-s megállapodásról: a tanárbéremelés már januártól megkezdődhet

Navracsics szerint a Bizottság várhatóan gyorsított eljárásban jóváhagyja majd az operatív programokat. The post Gulyás Gergely az EU-s megállapodásról: a tanárbéremelés már januártól megkezdődhet first appeared on 24.hu.

Gulyás Gergely az EU-s megállapodásról: a tanárbéremelés már januártól megkezdődhet

Hétfőn este megállapodott a magyar kormány és a cseh soros uniós elnökséggel mind a négy vitás ügyet érintően. Ennek keretében jóváhagyták a Magyarország számára a Helyreállítási Alapból járó pénzek (2400 milliárd forintról van szó és még egy ennél is nagyobb hitel lehetőségéről), folyósítása lehetővé válik és döntöttek arról, hogy az Európai Bizottság által javasolt 3000 milliárd forintnál kevesebb, mindössze 2500 milliárd forintnyi felzárkóztatási támogatást fagyasztanak be a hétéves költségvetésből járó kohéziós források alapjaiból.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint minden jel arra utal, hogy a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban a tagállamok egyezségre jutottak, így minden cél teljesült, amelyet a kabinet júniusban kitűzött. A forrásvesztés elkerülése érdekében igyekeztek év végéig megállapodni a kohéziós forrásokról és a helyreállítási programról is, a tegnapi alku pedig ezt lehetővé teszi. A bizottság várhatóan gyorsított eljárásban jóváhagyja majd az operatív programokat. Az Európai Tanács december 19-i ülésén pedig már csak formális megállapodásra kerül sor.

Az eddig tervezettnél nagyjából 500 milliárd forinttal kevesebb lesz a befagyasztott forrás, körülbelül 2500 milliárd forint (6,3 milliárd euró), ez három operatív program 55 százaléka. A nyolc operatív program keretében összesen 14 ezer milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre 2027 végéig, ebből több mint 4 ezer milliárdot pedig már jóvá is hagyott a bizottság. A Helyteállítási terv keretében pedig 2300 milliárd forint nyílik meg, amelynek 48 százaléka energia és klímapolitika célokra, s további körülbelül 30 százaléka digitális fejlesztésekre.

A politikus azt is felvázolta, hogy mi a jelenlegi menetrend a felfüggesztett kohéziós pénzek kiszabadítására és az RRF elfogadására. Szerinte az utolsó állomás március végén lesz, akkor kell elfogadni egy végső törvénycsomagot, amely ha eredményes lesz, akkor a

bizottság részéről a felfüggesztés megszűntetése az operatív programok esetében már 2023 áprilisában, vagy májusban elképzelhető, a Helyreállítási programban pedig akkor sor kerülhet az első kifizetésekre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az egyetlen bizonytalanság a megállapodásnál azzal kapcsolatban van, hogy van-e még olyan úgynevezett horizontális feljogosító feltétel, amely az Európai Bizottságot esetleg megakadályozza abban, hogy aláírhassa a Partnerségi Megállapodást, és az Operatív Programokat Magyarországgal. Gulyás úgy látja, a bizottság politikai döntése, hogy van-e még ilyen akadály, de a kormány arra számít, hogy nincs ilyen.

Kifejtette, hogy Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) program tartalmazza az plusz tanárbéremelés január elsejétől történő megvalósítását, így tehát ha azt elfogadja év végéig a bizottság, akkor azzal kinyílnak jogilag is az EFOP forrásai, és így azonnal, már 2023 januártól megvalósulna a megemelt tanárbéremelés Magyarországon. Most úgy tűnik nincs akadálya, hogy ezekhez hozzájussunk, a cél pedig, hogy a jelenlegi, átlagosan bruttó 400 ezer forintos pedagógus bértől közel 800 ezerig jussunk. A nyitott kérdés tehát hogy január 1 megnyílnak-e ezek a források, Mivel bizottság tart a parlamenttől, ez még némileg kétséges és a célnak leginkább baloldali politikusok ármánykodása tehet keresztbe – értékelte a helyzetet.

Navracsics Tibor elmondta: bízik benne, hogy új elvárás már nem lesz a bizottság részéről, s mivel egy végrehajtási folyamat zajlik, abban is bízik, hogy a kormány ennek keretében párbeszéddel rendezni tudja, hogy ne legyen új feltétel. A Helyreállítási alap esetében úgynevezett szupermérföldköveket szabnak feltételül a folyósításhoz, a miniszter nem beszélt arról, milyen menetrenddel, viszont elárulta, hogy március végéig 25 pályázati kiírás történhet meg. A helyreállítási alap hitelrészének felvételéről viszont egyelőre még nem döntött a kabinet, erre hat hónapja lesz majd, akkor a gazdasági helyzet értékelése alapján mérlegelnek.

Az operatív programokban, mint azt lapunk is megírta, a GINOP-ban és a TOP-ban már eddig is számos pályázatot kiírtak, a kiosztott források volumene pedig megközelített a 830 milliárd forintot a magyar büdzsé terhére. Navracsics szerint ez a gyakorlat az elkövetkezőkben is folytatódik.

The post Gulyás Gergely az EU-s megállapodásról: a tanárbéremelés már januártól megkezdődhet first appeared on 24.hu.