Kiderült az igazság a lecsóról – A magyar 90%-a eddig rosszul csinálta

Az első hivatalos „lecsó” recept 1931-ben jelent meg az Új Idők receptkönyvében (lecsó télire), illetve a Magyar Szakács című lapban (bácskai lecsó néven).   Azóta számtalan változatban találkozhatunk ezzel a kedvenc nyári ételünkkel. A hagyományos magyar lecsó három alapvető zöldségen, a paradicsomon, a paprikán és a vöröshagymán alapszik. A lecsó alapanyagai és elkészítése Sokan 1:1:1 […] The post Kiderült az igazság a lecsóról – A magyar 90%-a eddig rosszul csinálta appeared first on Tudasfaja.com.

Kiderült az igazság a lecsóról – A magyar 90%-a eddig rosszul csinálta

Az első hivatalos „lecsó” recept 1931-ben jelent meg az Új Idők receptkönyvében (lecsó télire), illetve a Magyar Szakács című lapban (bácskai lecsó néven).

 

Azóta számtalan változatban találkozhatunk ezzel a kedvenc nyári ételünkkel. A hagyományos magyar lecsó három alapvető zöldségen, a paradicsomon, a paprikán és a vöröshagymán alapszik.

A lecsó alapanyagai és elkészítése

Sokan 1:1:1 arányban használják a három alapanyagot, míg mások inkább azt kedvelik, ha a paradicsom és a paprika dominál. A paradicsom hámozása, aprítása vagy durvára vágása is egyéni ízlés kérdése.

A lecsó tipikusan olyan étel, amelyet százféleképpen készítenek, és mindenki saját ízlése szerint alakítja.

Alapanyagok és elkészítés:
  • Hozzávalók:
    • 0,5 kg paradicsom
    • 0,5 kg paprika
    • 1 fej vöröshagyma
    • Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
    • Opcionális: rizs, tarhonya, tojás, kolbász, virsli, szalonna



  • Elkészítés:
    1. Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon vagy zsíron.
    2. Adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát, majd sózzuk, borsozzuk.
    3. Ha rizst vagy tarhonyát használunk, adjuk hozzá, amikor a zöldségek levet engednek.
    4. Főzzük, amíg a lecsó leve elfő és a rizs/tarhonya megpuhul.
    5. Ha kolbászt vagy virslit használunk, ezt is ekkor adjuk hozzá.
    6. Ha tojással készítjük, a felvert tojást a végén, amikor már nincs sok leve a lecsónak, adjuk hozzá és kevergetve főzzük, míg megszilárdul.

A lecsó kiegészítői

A paprika-paradicsom-hagyma szentháromságot számos módon egészíthetjük ki. A Pézcentrum korábbi szavazása szerint sokan a natúr lecsót kedvelik, mások a tojásos vagy kolbászos változatra esküsznek.



A virslis és szalonnás lecsó is népszerű. Míg egyesek kenyérrel fogyasztják, mások belefőzik a rizst vagy a tarhonyát és egytálételként tálalják.

A lecsó télire eltevése

A lecsót különböző módokon tehetjük el télire:

  1. Fagyasztás: Az apróra vágott paradicsomot, paprikát és hagymát lecsó csomagokba fagyasztjuk. Télen csak ki kell kapni a fagyasztóból és elkészíteni ízlés szerint.
  2. Befőzés: A lecsó alapot (paradicsom, paprika, hagyma) megfőzzük, és befőttes üvegekbe töltjük.
Befőzés lépései:
  1. A befőttes üvegeket forró vízben fertőtlenítjük.
  2. A lecsó alapot megfőzzük és a forró lecsót az üvegekbe töltjük, hagyva egy kis helyet az üveg tetején.
  3. Az üvegeket szorosan lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk 5 percre.
  4. Az üvegeket száraz dunsztba tesszük, ahol 2-3 nap alatt teljesen kihűlnek.
  5. Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.




A lecsó elkészítése és változatai szinte végtelenek, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő receptet. Akár egyszerűen, akár extrákkal kiegészítve készítjük, a lecsó mindig finom és változatos étel, amelyet könnyedén eltehetünk télire is.

The post Kiderült az igazság a lecsóról – A magyar 90%-a eddig rosszul csinálta appeared first on Tudasfaja.com.