Megható üzenettel búcsúzott a NASA robotja

Egyre fogy az InSight energiája, a küldetésnek hamarosan vége. The post Megható üzenettel búcsúzott a NASA robotja first appeared on 24.hu.

Megható üzenettel búcsúzott a NASA robotja

Utolsó üzenetét küldhette a NASA InSight leszállóegysége – írja a The Guardian. A robot feladata az volt, hogy a vörös bolygó belsejének működését tanulmányozza.

A NASA már november elején bejelentette, hogy az eszköz napelemein egyre több por halmozódik fel, ezért csökken az áramtermelése. Akkor úgy jósolták, hogy a küldetés pár héten belül véget ér. December 19-én aztán az InSight Twitter-oldalán osztottak meg a robot nevében egy üzenetet.

Nagyon kevés az energiám, ezért lehet, hogy ez az utolsó kép, amelyet küldhetek

De ne aggódj miattam: az itt töltött idő eredményes és derűs volt. Ha folytathatom a beszélgetést a missziós csapatommal, megteszem – de hamarosan kijelentkezem. Köszönöm, hogy velem maradtál” – olvasható a tweetben.

Az űreszköz 2018 novemberében landolt az Elysium Planitia nevű régióban. Missziója során számos értékes geológiai vizsgálatot folytatott, többek között igen erső marsrengéseket is dokumentált.

A NASA-nál addig nem tekintik befejezettnek a missziót, amíg az InSight nem hagy ki két bejelentkezést. A robot egy, a Mars körül keringő szondának továbbítja adatait.

The post Megható üzenettel búcsúzott a NASA robotja first appeared on 24.hu.