Németország azt kéri, az arab államok működjenek közre a gázai konfliktus békés megoldásában

Szaúd-Arábia trónörököse a háború befejezésére és a palesztinok erőszakkal való kitelepítésének leállítására szólította fel Izraelt. ‌‌A Vöröskereszt szerint a gázai kórházak eljutottak a falig. Bajorország betiltotta „A folyótól a tengerig!” szlogent.

Németország azt kéri, az arab államok működjenek közre a gázai konfliktus békés megoldásában

Annalena Baerbock német külügyminiszter Abu-Dzabiban arra kérte az Arab-öböl/Perzsa-öböl menti arab államokat, hogy működjenek közre az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának kidolgozásában.

Szerinte a radikális iszlamista palesztin Hamász október 7-i támadása megrengette a teljes régió biztonságérzetét. Azt mondta:

„A mérsékeltek világos üzenete a térség szélsőséges szereplőinek: »Ne öntsetek olajat a tűzre!«”

Dicsérte a segítséget, amit az Egyesült Arab Emírségek nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA), és azt a szándékát, hogy segíteni akar a Gázai övezeti sebesültek ellátásában.

Tekintettel arra, hogy Abu-Dzabi 2020 óta diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, úgy jellemezte az emírségeket mint „különböző világok közötti hidat”. „Nem szabad tönkretenni annak történelmi esélyét, hogy Izrael rendezze kapcsolatait arab szomszédaival”, „a Hamász aljas terve éket verni a nemzetközi közösség tagjai közé", „ezért is fontos, hogy arab partnereinkkel együttműködjünk” – mondta.

Baerbock felszólította az arab országokat, hogy az úgynevezett kétállami megoldás keretében dolgozzanak ki egy közös kezdeményezést. „Csakis a kétállami megoldás reménybeli sikerének ismételt felcsillantása tud békét, biztonságot és méltóságot teremteni az izraelieknek és palesztinoknak” – mondta Baerbock, aki Abu-Dzabi után Rijádban folytatja közel-keleti körútját.

A szaúdi trónörökös felszólította Izraelt

Rijádban az afrikai-szaúdi csúcstalálkozón Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg azt mondta: „Elítéljük a Gázai övezet elleni hadműveletet, a civilek ellen irányuló támadásokat és a nemzetközi jog megsértését a megszálló izraeli kormány részéről.” Mohamed bin Szalmán továbbá a háború befejezésére és a palesztinok erőszakkal való kitelepítésének leállítására szólította fel Izraelt. Rijád többször bírálta a civilek elleni támadásokat, de a trónörökös eddig nem szólalt fel nyilvánosan.

A Vöröskereszt szerint a gázai kórházak eljutottak a falig

Be kell szüntetni a gázai kórházak rombolását, mert az egészségügyi rendszer már arra a pontra jutott, ahonnan nincsen visszatérés, ezrek élete forog veszélyben – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a háború kezdete óta bírálja a kórházakat és mentőket ért légicsapásokat és tüzérségi támadásokat. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórházakat használja fel a támadásokhoz és az alagutak elrejtéséhez, amit az iszlamista mozgalom tagad.

A Gázai övezet legnagyobb kórházát, a gázavárosi Sifa kórházat „már elárasztották a betegek, emellett családokat fogad be, akik elvesztették otthonukat a konfliktus miatt” – közölte az ICRC, emlékeztetve arra, hogy kórházak közelében végrehajtott minden katonai művelet során figyelembe kell venni a polgári személyek jelenlétét, akiket véd a nemzetközi emberiességi jog.

A kórház hatóságai az IDF utasítására elkezdték az egészségügyi központ evakuálását, ami körülveszi azt a komplexumot, ahol a Hamász feltételezhetően kulcsfontosságú parancsnoki központja van – írja a Wall Street Journal. A kórházat legalább egy robbanás rázta meg, amikor az izraeli erők közeledtek a helyszínhez. Egyelőre nem világos, hogy ki volt a felelős a robbantásért. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint 2500 beteg van a kórházban, 50-60 ezer ember keresett menedéket az épületben és környékén.

Eközben Németországban

Bajorország tartományban betiltották a palesztinpárti tüntetések alkalmával gyakran elhangzó „A folyótól a tengerig!” szlogent – közölte a müncheni főügyészség hivatala.

A szabályozás a német belügyminisztérium döntését követi, amivel betiltották a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezetet, és feloszlatták a Samidoun palesztin szervezetet az Izrael elleni október 7-i támadás nyomán.

A tiltó rendelkezés értelmében büntetőeljárás indítható függetlenül attól, hogy az Izrael-ellenes szlogen németül vagy más nyelven hangzik-e el.

A bajor rendelkezés csak az adott tartományra érvényes, és hasonló büntetéseket von maga után, mint a horogkereszt vagy a náci szlogenek használata, amit 3 évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal sújthatnak.

Augusztusban a berlini közigazgatási bíróság még úgy foglalat állást, hogy a szlogen alkalmazása önmagában nem testesít meg vétséget. „A folyótól a tengerig” kifejezés még az 1960-as évekből származik és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) használta arra, hogy kifejezze kitűzött célját Palesztina felszabadítására a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig, vagyis Izrael állam eltörlését értette alatta. (Times of Israel, Times of Israel, MTI)