Székrekedés, hányás, rossz közérzet? Ezek a vakbélgyulladás előjelei

A vakbélgyulladásról a legtöbben azt gondolják, hogy könnyű felismerni, hiszen a jobb oldalon, a has alsó részén érzett erős fájdalom egyértelműen jelezheti, hogy mivel van dolgunk. Csakhogy ez nem teljesen igaz: a fájdalom nem a leggyakoribb tünete a vakbélgyulladásnak.     Az alábbi 5 tünet jelentkezhet. 1. Hirtelen jött étvágytalanság Ha azt vesszük észre, hogy hiába […] The post Székrekedés, hányás, rossz közérzet? Ezek a vakbélgyulladás előjelei appeared first on Tudasfaja.com.

Székrekedés, hányás, rossz közérzet? Ezek a vakbélgyulladás előjelei

A vakbélgyulladásról a legtöbben azt gondolják, hogy könnyű felismerni, hiszen a jobb oldalon, a has alsó részén érzett erős fájdalom egyértelműen jelezheti, hogy mivel van dolgunk. Csakhogy ez nem teljesen igaz: a fájdalom nem a leggyakoribb tünete a vakbélgyulladásnak.

 

 

Az alábbi 5 tünet jelentkezhet.

1. Hirtelen jött étvágytalanság

Ha azt vesszük észre, hogy hiába van ideje már a reggelinek, ebédnek vagy vacsorának, mégsem vagyunk egyáltalán éhesek, akkor érdemes lehet arra gyanakodni, hogy valami nincs rendben. Ezt a tünetet a vakbélgyulladásos betegek 74-78 százaléka tapasztalja meg.

2. Rossz közérzet
Ha pontosan nem tudjuk is megmondani, mi a bajunk, egyszerűen csak rosszul érezzük magunkat, akkor ez is lehet kezdődő betegség jele – akár vakbélgyulladásé is. Ha egy napnál tovább áll fent ez az állapot, akkor vizsgáltassuk meg magunkat.

3. Láz
A lázzal szervezetünk mindig azt próbálja közölni, hogy valami nincs rendben – ha erős hasi fájdalom és hányás, hasmenés is kíséri, akkor a lehető leggyorsabban orvoshoz kell mennünk. Ha ugyanis egy vakbélgyulladásos beteg lázasodik be, akkor általában azt jelenti, hogy a betegség már előrehaladott fázisban van. Ha túl sokat késlekedünk, a vakbél akár perforálódhat is. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy attól, hogy esetleg nincs lázunk, még lehet vakbélgyulladásunk.

4. Hányás
Ha hányingerünk van, vagy hányni kezdünk anélkül, hogy valami rosszat ettünk volna, akkor ez is jelezhet vakbélgyulladást. Persze, más betegségre is utalhat, de ha más, jellemző tünetekkel együtt jelentkezik, akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

5. Székrekedés vagy hasmenés

Az emésztőrendszer bármilyen gyulladása megzavarhatja az emésztést, és ez egyeseknél székrekedéssel, másoknál viszont épp hasmenéssel jár. Szinte minden vakbélgyulladásos beteg találkozik egyikkel vagy másikkal. Felfúvódás és fokozott gázképződés szintén tapasztalható ilyen esetekben.

Forrás

The post Székrekedés, hányás, rossz közérzet? Ezek a vakbélgyulladás előjelei appeared first on Tudasfaja.com.